JavaScript inaktiverat

Många funktioner på webbplatsen kräver att man har JavaScript aktiverat. Vi kan inte ansvara för användarupplevelsen.

Information gällande rengöring av imkanaler i kök

Den senaste tiden har ett flertal personer kontaktat oss på Räddningstjänsten Sydost med frågor gällande rengöring av imkanaler. Vi vill med denna information förtydliga vad som gäller för dig som fastighetsägare.

Räddningstjänsten Sydost utför endast sotning och brandskyddskontroller

Vi vill särskilt förtydliga att Räddningstjänsten Sydosts sotningsverksamhet endast utför sotning och brandskyddskontroller. Vi utför inte rengöring av imkanaler eller annan ventilation. Vi kommer därför inte heller ringa, avisera eller på annat sätt ta kontakt med dig för att boka in rengöring av imkanaler.

Vill du ha hjälp med rengöring av spisfläkt, spisfläktsfilter och imkanaler rekommenderar vi att du tar kontakt med ett företag som erbjuder ventilations- och sotningstjänster.

Det är alltid en god idé att kontrollera företag och jämföra priser innan du beställer en tjänst. Om du köper tjänsten kan du även ha rätt till ROT-avdrag.

Lagkravet togs bort 2004

Det finns inte längre någon lag som säger hur ofta du som privatperson måste rengöra imkanalen i ditt kök. En imkanal är den ventilationskanal som går från spisfläkten och ska dra med sig os vid matlagning. Sedan 2004 är det du som fastighetsägaren eller lägenhetsinnehavare som ansvarar för att underhålla, kontrollera brandskyddet och rengöra imkanalen. Det kan exempelvis handla om att rengöra filtret i spisfläkten och tillhörande imkanal.

Lagkrav för storkök

För storkök, som till exempel olika typer av restaurangkök eller skolkök, gäller fortfarande kravet på regelbundna kontroller.

Fler sidor inom sotning och brandskyddskontroll

Blanketter

Blanketter för ansökningar och anmälningar som rör sotning och brandskyddskontroll

Brandskyddskontroll

Information om brandskyddskontroll

Kontakt - sotning och brandskyddskontroll

Kontaktuppgifter för ärenden som gäller sotning och brandskyddskontroll

Sotning

Information om sotning

Tips och råd

Tips och råd gällande säker eldning

Vanliga frågor och svar - FAQ

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som rör sotning, brandskyddskontroll, egensotning och sotning med annan en...

Publicerad: 14 maj 2024